מנתח ברך מומלץ
לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות
בית » אורטופד מומחה למרפק » מרפק טניס
"מרפק טניס" או בשמו המקצועי Lateral Epicondylitis הוא מצב של כאבים במרפק שנגרמים משימוש יתר1. אומנם שחקני טניס, מטקות או כל ספורט אחר שמשתמש ברקטות סובלים ממצב זה בשכיחות גבוהה, אך ישנם גם סוגי ספורט ועיסוקים אחרים בהם ניתן לסבול מדלקת במרפק.
בעיה זו נגרמת מדלקת (שאינה זיהום) בגידים של האמה שמתחברים לחלק החיצוני של המרפק. אלו הגידים שמכופפים את גב שורש כף היד אחורה, כמו בתנועת Backhand בטניס. הנזק בגידים נגרם עקב חזרה על אותן תנועות שוב ושוב, מה שמוביל לכאב בחלק החיצוני של המרפק. הגיד העיקרי שניזוק נקרא Extensor Carpi Radialis Brevis. דלקת מרפק טניס מופיעה בדרך כלל בבני 130-50.
כאב בחלק החיצוני של המרפק והאמה שהולך ומחמיר ויכול להקרין על לשורש כף היד. כשהמצב מתקדם הוא יכול להכאיב גם במנוחה. קיים קושי להרים משקלים ולתפוס עצמים עם כף היד, לעיתים אפילו את כוס הקפה1.
הכאב והרגישות עשויים להיות מקומיים ונקודתיים באזור החיצוני של המרפק, ובמקרים אחרים, עלולים להיות מורגשים לאורך חלק מאמת היד או אפילו לכל אורכה. הכאבים עלולים להחמיר בעת ביצוע פעולות מסוימות, ולרוב תורגש הקלה במנוחה.
תחושות חולשה ו"חוסר" כוח – תחושות המתגלות בעיקר בעת ביצוע תנועות סיבוביות של אמת היד, למשל, בעת השימוש במברג, פתיחת צנצנת, סיבוב של מפתח במנעול וכן הלאה.
נוקשות של המרפק – לעיתים קרובות, הנוקשות מקורה בתחושה פיזית אמיתית, המלווה בחשש מביצוע פעולות שתשגרנה הבזק של כאב לאמת היד / למרפק הסובלים.
במידה ויש כאבים כמתואר למעלה יש לפנות לאורתופד ספורט לבדיקה. לאחר הקשבה לסיפור הפציינט ובדיקה פיזיקלית, בדרך כלל מגיעים לאבחנה ואין צורך בהדמיה1. עם זאת, במקרים מסוימים יש צורך בהדמיות. למשל צילום לראות אם אין שחיקה של המרפק, MRI של המרפק לנסות להבין את חומרת הנזק בגידים, MRI של הצוואר לודא שהכאבים במרפק אינם ממקור עמוד השדרה, בדיקת EMG לבדוק האם בעיות בעצבים ביד הם שגורמים לכאבים.
האבחון של מרפק טניס הוא קליני. כלומר, הרופא יקבע את אבחנתו על בסיס תלונותיהם ועברם הרפואי של המטופלים. בנוסף, ייעזר הרופא בבדיקה גופנית ובבדיקות הדמיה (רנטגן, אולטרסאונד, MRI ובדיקות דומות).
הרופא יגבש את אבחנתו באמצעות התרשמות מעוצמתו ומסוגו של הכאב שחש המטופל, מהמיקום המדויק שבו ישנה הרגישות ומהאזורים שאליהם "מגיע" הכאב באמצעות הקרנתו. בנוסף, יבדוק הרופא את מידת החולשה והכאב שחש המטופל באמצעות בקשתו מהמטופל ליישר את שורש כף ידו כנגד התנגדות.
במקביל לכך, מבצע הרופא בדיקות שמטרתן שלילת תסמונות ומצבי בריאות אחרים שמתבטאים באופן דומה לתסמונת מרפק הטניס. כיוון שהטיפול בהן יהיה שונה מהטיפול במצב של מרפק הטניס חשוב לשלול מצבים אלה טרם התחלת הטיפול
מטרתו המוצהרת של הטיפול היא להשיב את מצבו של המטופל לקדמותו. במקרים של מרפק טניס טיפול פירושו העלמת הכאב, החולשה והנוקשות שמהם סובל המטופל ולאפשר תפקוד תקין של המרפק והיד ללא כאבים או מגבלה אחרת.
קיימים מספר טיפולים, ניתן לחלקם לשלוש קבוצות עיקריות – הטיפולים הלא ניתוחיים ללא שימוש בתרופות (הכוללים מנוחה, פיזיותרפיה וכד'), הטיפולים בכדורים וזריקות וטיפולים ניתוחיים. באופן כללי ניתן לומר שהבחירה בטיפול או במספר טיפולים משולבים ביניהם מתבצעת על ידי הרופא המומחה, בהתאם לחומרת המצב, ניסיונו המקצועי ושיקול דעתו.
חשוב להפחית בתנועות שגרמו לדלקת במרפק הטניס ולנוח, להתאים את הציוד לספורטאי ולשפר את הטכניקה באם מדובר בספורט רקטי. בנוסף, ניתן לקחת כדורים נוגדי דלקת להפחתת הכאבים. אך עיקר הטיפול הוא בתרגול עצמי לאחר הדרכת פיזיותרפיה1. ישנם תרגילים מסוימים שמחקים תנועות של סחיטת סמרטוט תוך שמירה על מרפקים ישרים שעוזרים מאוד לטיפול בבעיה. רק מקרים מעטים לא מסתדרים לאחר התרגול. במקרים אלה ניתן לשקול זריקות של סטרואידים או Platelet Rich Plasma (נקרא בקיצור PRP). זריקת PRP היא ריכוז של חומרים שעוזרים בריפוי והפחתת דלקת שנלקחים מדם המטופל.
במיעוט המקרים הספורטאי לא מעוניין בזריקות או לא מסתדר לאחריהן. במצב זה ניתן לבצע ניתוח בשיטה פתוחה או בשיטה זעיר פולשנית דרך כמה חורים בגודל של כ- 1 עד 2 ס"מ ולנקות את הדלקת1. ההחלמה מהניתוח מהירה. חזרה לספורט לאחר הניתוח אורכת מספר שבועות עד 3 חודשים, תלוי בסוג הספורט. זאת כדי להימנע מפציעה חוזרת ולחזור בצורה בטוחה. יש לציין שכמו בכל ניתוח, יתכנו גם כאן סיבוכים נדירים כמו זיהום, פגיעה בכלי דם ועצבים, איבוד יציבות וטווח במרפק, שיקום ארוך וצורך בניתוח חוזר.
1 J. M. Wolf. “Elbow Tendinpathies and Bursitis” in “DeLee & Drez's Orthopaedic Sports Medicine– 4th Edition”, M. Miller, S. Thompson (Saunders, 2015) Vol. 1, Chapter 65
בזכות ניסיונו הרב בתחום, כמו גם באמצעות שיתופי הפעולה עם המטפלים מהתחומים הרפואיים והטיפוליים השונים, מצליח ד"ר יערי להשיב את מטופליו לשגרת חייהם בדרך המתאימה, המהירה (אבל גם הבריאה והבטוחה) ביותר.
סובלים ממרפק טניס? אתם לא חייבים להתמודד איתו לבד! התקשרו כבר היום!
לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות
כשאנחנו חושבים לעומק על התפקיד הנכבד שממלאים מפרקי גופנו (ובמיוחד, מפרקי הרגליים, הנושאים את כל משקל הגוף) בפעילות היומיומית שלנו,
גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר
לקביעת פגישה במרפאתו הפרטית של ד״ר לי יערי בתל אביב, השאירו פרטים ונחזור בהקדם
*הייעוץ ניתן באופן פרטי. ניתן לקבל החזרים מביטוחי הבריאות הפרטיים, בהתאם לתנאי הפוליסה