|

פריקת כתף

מבנה הכתף וכיצד נגרמת פריקת כתף

מפרק הכתף הוא מפרק של "כדור ו"סל". "הכדור" הוא ראש עצם הזרוע וה"סל"- כיס שקיים בעצם השכמה. צורת המפרק מאפשרת לכתף להשיג טווח תנועה גדול מאוד, אבל יתרון זה גם גורם לה להיות עם סיכוי גבוה לפריקה. בזמן פריקת הכתף ראש עצם הזרוע יוצא ממקומו שב"סל" שיוצרת עצם השכמה1.

כמעט כל פריקת של הכתף קשורה לחבלות וקורות באנשים צעירים- בספורט, תאונות דרכים או לאחר נפילות.

מה קורה בפריקת הכתף?

קודם כל, פריקת כתף היא ארוע כואב. כשהכתף פרוקה, נרגיש כאבים חזקים באזור הכתף. בחלק מהמקרים גם נשמע קול, מעין "פופ", בזמן יציאת הכתף מהמקום. נרגיש מגבלה קשה ביכולת להזיז את הכתף, ונרצה לספק לה תמיכה כדי שתזוז כמה שפחות. נוכל לראות שהכתף שיצאה ממקומה היא עם "נפח חסר" או "ריבועית" באזור הצדדי בכתף. כמו כן, נראה לעיתים נפיחות באזור בית השחי (לשם פורקת הכתף ברוב המקרים).

הפריקה יכולה להיות מלווה בתחושת רדימות באזור הצוואר, הכתף ו/או האצבעות.

ניתוח פריקת כתף
אם אתה חושד בכך שפרקת את הכתף- יש לפנות מיידית לבדיקת רופא.

לקבלת ייעוץ השאירו פרטים

אבחון וטיפול

ישנה חשיבות רבה לאבחון מקצועי אצל אורתופד מומחה לפציעות ספורט מיד לאחר שחזור הפריקה. יש להימנע מהחזרת הכתף למקומה בידיים לא מקצועיות. חשוב לדעת כי החזרת כתף למקומה בצורה לא מקצועיות עלולה לגרום לפגיעה ברצועות, שרירים, עצבים, כלי הדם ואף לגרום לשברים. כיוון שהאזור שנפגע עשוי להיות מועד לפריקה חוזרת לאחר השחזור, חשוב לגשת לאבחון וייעוץ אצל אורתופד מומחה לפציעות ספורט.
בהתאם לחומרת הפגיעה, רמת פעילות המטופל וציפיותיו לחזרה לפעילות בהמשך ונתונים ביולוגיים ופיזיולוגיים נוספים האורתופד המומחה יקבע מהי דרך הטיפול הנכונה ביותר כעת תוך מחשבה על הטווח הארוך. המטרה היא לטפל בכתף כאן ועכשיו ולמנוע פריקה חוזרת בעתיד. אפשרויות הטיפול יכולות להיות טיפול לא ניתוחי וניתוחי.
טיפול לא ניתוחי לאחר פריקת כתף
טיפול זה נועד להפחית את הסיכון לפריקה חוזרת, לשמר טווח תנועה ולהחזיר את המטופל לתפקוד מלא. הטיפול הלא ניתוחי כולל חימום או קירור הכתף, שימוש במתלה, כדורים נוגדי דלקת ופיזיותרפיה. שימוש במתלה בתקופה המיידית לאחר הפריקה נועד להגביל את תנועת הכתף ולהפחית את הסיכון לתנועות לא רצויות או חבלות נוספות. בנוגע לפיזיותרפיה, מומלץ להתחיל אותה כמה שיותר מהר לאחר שחזור הפריקה.
טיפולי הפיזיותרפיה מיועדים לחזק את שרירי חגורת הכתפיים, לשפר את טווחי התנועה ולהפחית כאבים. לרוב, לאחר מספר שבועות המטופל יכול לחזור לשגרה. לעוסקים בספורט קיים סיכון מוגבר לפריקה חוזרת, אך הליך שיקומי מסודר, מקצועי ומותאם אישית יחזיר אותם לפעילות ויעזור להם לשמור על יציבות הכתף לטווח ארוך ולהימנע מפריקות חוזרות.

טיפול מיידי
לשים את הכתף במתלה או "משולש" ולקרר את אזור הכתף (לא לשים קרח ישר על העור כדי לא לגרום כוויות קור).

מה צפוי בביקורת אורתופד בזמן פריקת כתף?

בדיקת 2 הכתפיים והשוואתן, בדיקת עצבים וכלי דם בצד של הכתף הפרוקה. ברגע שהרופא חושד בפריקה, הוא ישלח את הפציינט לצילום כדי לודא שאין שברים שימנעו החזרה של הכתף למקום ואז יתבצע שחזור הכתף למקומה1.

תוצאות לאחר השחזור

יורגש שיפור מיידי, הפציינט יוכל להזיז את הכתף ביתר קלות ויקבל הנחיות להתחלת פיזיותרפיה כמה שיותר מהר לשיפור טווחים בכתף וחיזוקה. רוב המטופלים חוזרים לתפקוד מלא של הכתף תוך מספר שבועות לאחר השחזור1.

סיכוי לפריקה חוזרת

התשובה לשאלה תלויה בפקטורים רבים. בין השאר- גיל, רמת הפעילות הספורטיבית וחומרת הפגיעה בכתף. אם מדובר בספורטאי צעיר העוסק בספורט מגע, הסיכוי שיפרוק כתף שוב אם יחזור לספורט יכול להגיע אפילו ל- 70% תוך שנתיים1. פריקות חוזרות יכולות לגרום נזק רב יותר כך שהכתף תהיה חייבת לעבור ייצוב בעזרת ניתוח פריקת כתף .

טיפול שמרני (לא ניתוחי) בפריקה של הכתף

אמנם פריקה של כתף הוא אירוע טראומטי לגוף, אך ניתן בהחלט להשתקם מאירוע שכזה ולשוב לספורט ללא ניתוח, בעיקר כשמדובר בפריקה ראשונה של הכתף. ניתוח פריקת כתף שמור בעיקר למקרים בהם יש פגיעה קשה באיכות החיים של המטופל (פריקות כתף חוזרות), נזק נרחב שנגרם לעצמות ולרקמות שעוטפות את הכתף וכשקיים סיכוי גבוה לפריקה חוזרת אם בגלל גיל המטופל או הספורט בו עוסק.

הטיפול הלא ניתוחי בפריקה של כתף כולל הורדת נפיחות וכאבים מיד לאחר הפריקה בעזרת קירור מקומי ושימוש במתלה לקיבוע הכתף לתקופה קצרה של מספר ימים. לאחר ירידת הכאבים והנפיחות, המטופל יונחה להפסיק להשתמש במתלה בהדרגה ולהתחיל בהנעת הכתף עד השגת טווח תנועה מלא. בתחילת התרגול על המטופל להימנע מהתנועה שבה הסיכוי לפריקה של הכתף גדול יותר – הרמה צידית וסיבוב חיצוני של היד, כמו בזריקת כדוריד. במקביל, תתחיל עבודה על חיזוק שרירי הכתף והשכמה. כשהכוח השרירי והתנועה שווים לכתף השנייה, ניתן להתחיל בתרגול ספציפי לספורט אליו מעוניינים לחזור. בשלב זה חזרה לספורט תיתכן בעזרת מגן כתף גמיש- כמו מעין כתפיה. שיקום שמבוצע תחת השגחה של אנשי מקצוע מומחים בתחום תשפר ביצועים, יכולות ותמנע פציעה חוזרת בעזרת עבודה על טכניקה נכונה. זמן החזרה לספורט לאחר פריקת כתף משתנה בהתאם לספורטאי, לסוג הספורט ולחומרת הפציעה. ברוב המקרים, בדיקות לגבי חזרה לספורט מתקיימות 2-3 שבועות לאחר פריקת הכתף.        

גורמים שתורמים לפריקת כתף

ישנם מספר גורמי סיכון לפריקה של הכתף. הגורם הראשון והמשמעותי ביותר הוא הגיל. ככל שהמטופל צעיר יותר בזמן הפריקה הראשונה, הסיכוי לפרוק שוב עולה משמעותית. גם מין המטופל משפיע- בגברים הסיכוי לפריקת גבוה מאשר בנשים. העיסוק בספורט מגע, ככדורסל, פוטבול אמריקאי, אומנויות לחימה ועוד, מעלה את הסיכון לפריקת הכתף. גמישות יתר בכתף בפרט או בגוף בכלל מעלה סיכון לפריקה של הכתף. בנוסף, הסיכוי לפריקה בספורטאי שכבר פרק את הכתף גבוה מהסיכוי לפריקה ראשונה באותו ספורטאי. אם כך, המטופל שהכי מועד לפריקת הכתף יהיה גבר צעיר כבן 20 שעוסק בספורט מגע, כדורסל למשל, יש לו גמישות יתר בגוף וכבר פרק בעבר את הכתף.  

עד כה דיברנו על גורמים שתורמים לפריקת של כתף באופן כללי. רוב הפריקות הן פריקות של עצם ראש הזרוע קדימה בכתף. עם זאת, פריקה אחת לכל 20 היא פריקה של עצם זו אחורה בכתף. פריקה שכזו נקראת פריקת כתף אחורית. זהו מצב ייחודי עם גורמי סיכון נוספים שספציפיים לסוג זה של פריקה. למשל, מצבים של התקפי אפילפסיה והתחשמלות יכולים לגרום לפריקת אחורית של הכתף. גם חבלה ישירה לכתף מכיוון קדימה לאחור יכולה לפרוק את הכתף אחורה. לציין שפריקת אחורית קשה יותר לאבחן מאחר והיא פחות מכאיבה ומפריעה לתפקוד מאשר פריקה קדמית. היא מורגשת בעיקר בביצוע תרגיל כמו שכיבות שמיכה.   

התערבות ניתוחית

ניתוח לייצוב הכתף יתבצע במידה ונוצרו נזקים גדולים לשתי העצמות במפרק לאחר פריקת כתף ראשונה או במידה וקיימת חוסר יציבות של הכתף עם פריקות חוזרות. כל מטופל שונה ולכן סוג הניתוח יותאם לפגיעה הספציפית. מטרת הניתוח היא לייצב את הכתף על ידי כך שמתקנים את הרקמה הרכה או העצם באזור הפגיעה. לאחר הניתוח המטופל יחל בתהליך שיקום שבסופו ניתן יהיה ליהנות מכתף יציבה עם תנועה תקינה וחזרה לפעילות כולל ספורט.
תהליך השיקום כולל פיזיותרפיה המיועדת לשפר את טווח התנועה ולהבטיח החלמה אופטימלית. לרוב, תוך שמונה עד עשרה שבועות אפשר יהיה לחזור לפעולות שגרתיות יום יומיות. מבחינת חזרה לפעילות ספורטיבית, רוב המטופלים יחזרו לפעילות תוך ארבעה עד שישה חודשים מיום הניתוח. ישנה חשיבות למעקב רפואי במקביל לפיזיותרפיה ולקבלת אישור חזרה לפעילות מהאורתופד המנתח.

התייעצות לספורטאים במרפאת ד״ר יערי

בקרב ספורטאים יש סיכון מוגבר לפגיעות יותר מאשר בקרב כלל האוכלוסייה. פגיעת ספורט אינה צריכה להוביל לסיום הקריירה אצל ספורטאים מקצועיים או להפסקת הפעילות אצל ספורטאים חובבים. פריקה של הכתף הינה פגיעה נפוצה אשר מחייבת טיפול מהיר ומקצועי.
ד״ר יערי, מנתח בכיר ביחידת הספורט של המרכז הרפואי רבין ורופא מומחה של נבחרות ספורט בארץ ובעולם, פותח את דלתי המרפאה לספורטאים מקצועיים וחובבים כאחד. לאחר שהכתף הוחזרה למקומה יש צורך בבדיקה מקיפה וייעוץ לגבי הפתרון הנכון ביותר עבור המטופל שיוביל לחזרה לפעילות מלאה בדרך המיטבית. לפרטים נוספים, צרו קשר עוד היום.

אולי יעניין אותך גם

מנתח ברך מומלץ

מנתח ברך מומלץ

לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות

קרא עוד »
זריקות prp לירך

זריקות PRP לירך

כשאנחנו חושבים לעומק על התפקיד הנכבד שממלאים מפרקי גופנו (ובמיוחד, מפרקי הרגליים, הנושאים את כל משקל הגוף) בפעילות היומיומית שלנו,

קרא עוד »
קרע בגיד אכילס

קרע בגיד אכילס

גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר

קרא עוד »

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.