גיד האכילס הוא הגיד שעובר מאחורי השוק בצידה התחתון ומתחבר לעצם העקב מאחור. הגיד עובר לעיתים גירוי בעקבות מאמץ יתר ומתחיל לכאוב.
דלקת בגיד האכילס והסיבות לה
גיד האכילס גדול מאוד ומחבר בין שרירי השוק האחורית לעצם העקב. הגיד נמצא בשימוש כל הזמן-בהליכה, בעליית מדרגות, בקפיצה. דלקת בגיד אכילס שכיחה ברצים שמעלים את עומס הריצה בפתאומיות1. כמו כן, דלקת בגיד האכילס נפוצה ב"לוחמי סופ"ש" (Weekend Warriors) שמשחקים טניס או כדורסל רק פעם בשבוע, כמו משחק "עם החבר'ה" בסופי שבוע. לציין שדלקת זו התגובה הטבעית של הגוף לפציעה או מתח ברקמות וגורמת לעיתים קרובות לנפיחות מקומית וכאב. ככל שגיל הספורטאי עולה, קורים שינויים בהרכב הגיד שהופכים אותו יותר חלש, פחות עמיד למאמצים ויותר רגיש לדלקת1. גורמי סיכון נוספים לדלקת בגיד האכילס: פלטפוס, השמנה, לחץ דם גבוה, מחלת פסוריאזיס, שרירי תאומים מתוחים וקצרים מדי, ריצה עם נעלי ריצה שחוקות, ריצה בעליות בשטח וריצה בטמפרטורות קרות1. גורמי הסיכון שהוזכרו כאן מתאימים גם לדלקת וגם במקרה של קרע בגיד אכילס. עיקר הקרעים בגיד נראים בדרך כלל בגברים בין הגילאים 30-40.
תלונות עקב דלקת בגיד האכילס
הכאב בדלקת בגיד האכילס מורגש בדרך כלל ככאב עמום בחלק האחורי של השוק קרוב לעקב. הכאב מורגש לאחר פעילות מאומצת כמו ריצה, עליית מדרגות2. בנוסף, ניתן להרגיש גם קושי בהנעת הקרסול או רגישות באזור העקב בבקרים, שחולף אחרי ש"מתחילים את היום". נפיחות באזור העקב מאחור היא סימן נוסף שיכול לרמז על דלקת בגיד2.
קרע בגיד אכילס
תלונות עקב קרע בגיד האכילס
במקרים בהם הגיד נקרע עקב מתיחת יתר שלו בזמן פעילות, יתכן שיישמע מעין "פופ" מאזור העקב ויורגש כאב חד, מעין דקירה בעקב מאחור2. מיד לאחר מכן יורגש קושי ללכת על הרגל2. במקרים כאלה חשוב לפגוש אורתופד מומחה פציעות ספורט כמה שיותר מהר.
מניעת נזק בגיד האכילס
איך נמנע דלקת או קרע בגיד אכילס?
עליה הדרגתית באימונים, לפי סרגל מאמצים.
יש לבחור נעליים מתאימות לפעילות. החלפת נעליים שחוקות, ובחירת נעליים נוחות לכף הרגל. תמיכה בקשת כף הרגל ובעקב היא חשובה.
מתיחות לאחר פעילות גופנית לשמירה על גמישות המפרקים והגידים.
חיזוק את שריר התאומים.
החלפה בין פעילויות עם עומס גבוה על הגיד כמו קפיצות וריצה ובין פעילויות עם מתח נמוך יותר על הגיד כמו שחיה ואופניים.
ברור כאבים באזור גיד אכילס
אם מרגישים כאב באזור העקב, חשוב להיוועץ עם אורתופד מומחה לגבי הטיפול המתאים. במהלך הפגישה יבצע הרופא בדיקה פיזיקלית וככל הנראה יפנה אותך לאחת או יותר מהבדיקות הבאות: צילום שיראה טוב את מבנה העצמות באזור, אולטראסאונד שבודק רקמות רכות וביניהן גידים ונותן תמונה טובה של מהלך הגיד בזמן הנעת הקרסול, MRI שנותן תמונה מפורטת בעזרת גלי קול ושדה מגנטי חזק2.
טיפול בדלקת בגיד האכילס
ברוב המקרים הטיפול בדלקת בגיד הוא בהורדת עומס, קרור, שימוש באגד אלסטי או קרסולית תמיכה וכדורים נוגדי דלקת במידת הצורך בהמלצת רופא. פיזיותרפיה מתאימה, שמורכבת בעיקר ממתיחות וחיזוקים, והרמת העקב בעזרת מדרס, יכולה להוריד עומס מהגיד ולהקל על הכאבים2. חשוב להקפיד על הגנה על הגיד גם לאחר ההחלמה מהדלקת בגיד האכילס כדי למנוע חזרה של דלקות ובמקרים קשים אף קרע של הגיד. במקרים בהם כל אמצעי הטיפול שהוזכרו כאן לא עוזרים למשך תקופה, או במקרה של קרע בגיד, יתכן טיפול בניתוח לתיקון הגיד2.
טיפול במקרה של קרע בגיד אכילס
במקרה של קרע בגיד האכילס, ככל שהמטופל צעיר ואקטיבי יותר, הוא בדרך כלל יבחר לעבור ניתוח לתיקון הגיד2. אנשים מבוגרים יותר ופחות פעילים יבחרו בטיפול לא ניתוחי בקרע. בשנים האחרונות המחקר הרפואי הראה תוצאות דומות בין טיפול ניתוחי בקרע בגיד לבין טיפול לא ניתוחי, שכולל שיקום ודריכה מוקדמת2. בטיפול לא ניתוחי, כף הרגל תהיה בכיפוף כלפי מטה בגבס או במגף והקרסול לא יזוז. טיפול זה נמנע מסיבוכי ניתוח כגון זיהום. עם זאת, טיפול זה יכול להעלות סיכוי לקרע מחדש של הגיד בהמשך והשיקום יכול להיות ארוך יותר מאשר בניתוח2. טיפול ניתוחי מערב חתכים בחלק האחורי של השוק ותיקון הגיד לעצם העקב. סיבוכים אפשריים בניתוח: זיהום ונזק לעצבים באזור כף הרגל. החזרה לרמת הפעילות שלפני הקרע לוקחת 4-6 חודשים בדרך כלל. חשוב להמשיך ולחזק את אזור הקרסול גם לאחר מכן, כדי להימנע מפציעה חוזרת וכדי לשפר את כוחו של הגיד.
1 P. W. Ackermann, P. Phisitkul, C. J. Pearce. Treatment of Achilles tendinopathy: state of the art. Journal of ISAKOS: Joint Disorders & Orthopaedic Sports Medicine 2018;3:304–14
2 T. A. Irwin. “Tendon Injuries of the Foot and Ankle” in “DeLee & Drez's Orthopaedic Sports Medicine– 4th Edition”, M. Miller, S. Thompson (Saunders, 2015) Vol. 2, Chapter 117