|

Whatsapp

פריקת פיקה בברך

פריקת פיקה בברך

פריקת פיקה בברך (Patella, Patellae  או Patellas) היא העצם העגולה הממוקמת בקדמת הברך, כשהיא מחוברת משני צידיה. בחלקה העליון מחוברת פיקת הברך לגיד הארבע-ראשי (Quadriceps Tendon), בעוד שבחלקה התחתון היא מחוברת לגיד הפיקה (ה-Patellar Tendon). פיקת הברך מהווה חלק אינטגראלי ממפרק הברך ויחד עם חלק מעצם הירך היא יוצרת בברך את המפרק המכונה מפרק פטלו-פמורלי (או באנגלית – Patello-Femoral Joint). בנוסף למבנהו של המפרק הפטלו-פמורלי, שמכיל שקע דמוי מכתש בעצם הירך, מייצבים את הפיקה שרירים ורצועות, שהמשמעותית והעיקרית מביניהן נקראת MPFL (ר"ת ל-Medial Patello-Femoral Ligament). פריקת פיקת הברך היא מצב חריג שבו הפיקה מוזזת ויוצאת ממקומה שבשקע בעצם הירך.

 

מי, בעצם, נמצא בסיכון להתרחשות פריקת פיקה בברך?

פריקת הפיקה בברך נחשבת כנפוצה יותר אצל בנות, נערות ונשים צעירות, ושכיחה יותר בעשורים השני והשלישי לחיים. בנוסף, התופעה נפוצה אצל העוסקים בפעילויות ספורטיביות המשלבות בין קפיצות לשינויי כיוון פתאומיים (למשל, בתחומי ספורט כגון ריקוד, טניס, כדורגל או כדורסל).

ישנם מספר גורמים שמעלים סיכון לפריקת פיקה או לאי יציבות של הפיקה.

המוכרים ביותר מביניהם הם:

  • מבנה רגליים שבו פיקות הברך פונות פנימה (תופעה המוכרת בציבור הרחב בשם "רגלי X")
  • התפתחות מבנית שונה של העצמות (המשפיעה על החיבור בין הפיקה למפרק הפטלו-פמורלי וגורמת לחוסר התאמה ביניהם)
  • חוסר איזון בשרירים הסובבים את הפיקה (למשל, חולשה של הראש הפנימי לעומת הראש החיצוני של השריר הארבע ראשי)
  • חולשה כללית של השריר הארבע-ראשי

פריקת פיקה בברך עלולה להופיע כפריקה ראשונה או כפריקה חוזרת (היוצרת מצב המכונה אי-יציבות של הפיקה). במקרים מסוימים, אצל אנשים המועדים לכך, עלול להופיע מצב שבו פריקת הפיקה בברך היא תכופה והפיקה נפרקת שוב ושוב, בכל תנועת כיפוף של הברך. במיעוט המקרים קיים מצב של פריקה קבועה של הפיקה- הפיקה נותרת בפריקה ולא חוזרת למקומה. כל אחד מהמצבים הללו מסוגל לגרום לאדם המתמודד עימו כאבים רבים וממושכים, ובסופו של דבר, גם לפגיעה לטווח הארוך בתפקודה של הברך ולירידה בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים. לכן, במצב של אי יציבות פיקה או לאחר פריקת פיקה ראשונה, חשוב לפנות לאבחון וטיפול בהקדם.

 

כיצד מאבחנים פריקת פיקה ומצב של אי יציבות הפיקה?

פריקת פיקה ברך חריפה תלווה בתחושת כאב עז וחוסר יכולת להזיז את הברך. לרוב, ניתן גם לראות בבירור וללא שימוש באמצעי בדיקה נוספים כי הפיקה אינה נמצאת במקומה. לעיתים קרובות, אל תחושת הכאב יתלוו גם נפיחות באזור הברך ורגישות בעת מישוש הברך. ברוב המקרים הפיקה תצא לכיוון הצד החיצוני של הברך.

לאחר אבחון של פריקת פיקה בברך על ידי רופא יבוצעו שני סדרות של צילומי רנטגן – האחד לפני החזרת הפיקה למקומה והשני לאחרי החזרתה, לצורך וידוא החזרה למקום ולשלילת קיומו של שבר שעלול ללוות את הפריקה. במקרים בהם מתעורר חשד (בין אם במהלך הבדיקה ובין אם במהלך הצילום) לניתוק של סחוס או עצם ולנזקים אחרים, מופנים המטופלים לביצוע בדיקות הדמיה מתקדמת כ-MRI  או CT. אם יתגלה כי המטופל סובל מניתוק הסחוס או העצם, יתכן שיתעורר הצורך בהליך כירורגי (ניתוח) שמטרתו השבת החלק המנותק למקומו או הוצאת החלק מהברך.

במצבים של אי-יציבות פיקת הברך, לרוב, התלונות יהיו כאב בקדמת הברך וסביב הפיקה, ותחושה כי הפיקה עומדת להשתחרר ולצאת ממקומה. בנוסף, קיים בחשש מפני ביצוע פעולות מסוימות שעלולות להביא לפריקת הפיקה.

אם תשימו לב, אנו מתייחסים כאן גם לפן הפיזי (הכאב והמגבלה האמיתית הקיימת) וגם לפן הנפשי/ רגשי (החשש המשתק מפני הפריקה האפשרית של הפיקה). לכן, ישנה חשיבות רבה לאבחון מקצועי יסודי כבר בשלבים המוקדמים של התופעה, וכמובן, חשוב לגשת לרופא ולהיבדק מיד שמתעורר החשש לפריקת פיקת הברך.

 

כיצד מטפלים במצב של פריקת פיקה בברך ובאי-יציבות שלה?

במקרים חמורים של פריקת הפיקה, ובמידה והפיקה לא שבה למקומה, רופא מומחה בתחום ישיב אותה למקומה, והברך בדרך כלל תקובע ותיוצב באמצעות מקבע ברך ייעודי שמונע כיפוף הברך לשבועות הראשונים לאחר הפריקה. הטיפול לאחר הפריקה יכלול מנוחה, טיפול תרופתי (משככי כאבים ונגדי דלקות) ופיזיותרפיה.

באם מדובר בפריקת פיקה בפעם הראשונה, רוב המקרים יטופלו בטיפול לא ניתוחי, כשעיקר הטיפול יתמקד בפיזיותרפיה ובתרגילים שמטרתם היא חיזוק השרירים המייצבים את הברך ואת הירך. במקביל, יומלץ גם על הימנעות מפעילות מאומצת שעלולה לגרום לכאב.

אם הפריקה מלווה בשבר בפיקת הברך, ניתוק עצם ו / או ניתוק הסחוס יתכן ויומלץ על ביצוע פרוצדורות כירורגיות מסוגים שונים (טרוכלאופלסטיה, שחזור MPFL  וכד') שמטרתן היא השבה וקיבוע הסחוס ו / או העצם במקומם, ייצוב הפיקה או הוצאת החתיכה שנתלשה במידה והינה קטנה ולא ניתן לקבעה.

 

ד"ר לי יערי – אורטופד ספורט ומנתח המתמחה בפציעות ספורט

בשל היותו ספורטאי-בעצמו, מבין ד"ר יערי את נפשם של הספורטאים ואת החשיבות הגדולה שיש בעיניהם לחזרה מהירה, ככל שניתן, לעיסוק בספורט. באמצעות הליווי האישי המותאם שמציע ד"ר יערי, כמו גם ניסיונו הרב בתחום ושיתופי הפעולה עם המטפלים מהתחומים הרפואיים והטיפוליים השונים, מצליח ד"ר יערי להשיב את מטופליו לשגרת חייהם הספורטיבית בדרך המהירה (אבל גם הבריאה והבטוחה) ביותר.

סובלים מבעיית פריקת פיקה בברך? אתם לא צריכים להיות ספורטאים בשביל לרצות לשוב בהקדם לחיים איכותיים ומתפקדים! התקשרו כבר היום!

שתפו את המאמר

אולי יעניין אותך גם

מנתח ברך מומלץ

מנתח ברך מומלץ

לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות מערכות הגוף השונות הם אכן מופלאים ומעוררי השתאות, אולם,

קרא עוד »
קרע בגיד אכילס

קרע בגיד אכילס

גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר החזק והגדול הממוקם בחלק השוק האחורי ומקנה לשוק את

קרא עוד »
תפירת מניסקוס

תפירת מניסקוס

קרע במניסקוס נחשב לאחת מפציעות הברכיים הנפוצות ביותר. בעיקר, שכיחה התופעה אצל העוסקים בענפי ספורט כדוגמת טניס, כדורגל, כדורסל וכד', וזאת, מכיוון שהיא נגרמת, לרוב, בעת סיבוב הברך בזמן

קרא עוד »

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.