יתרונותיה הרבים של הפעילות הגופנית שמטרתה שמירה על הכושר כבר ידועים לכולנו מזה שנים. יחד עם זאת, בכל שנה, מתפרסמים לא מעט מחקרים, מאמרים וסקירות המעודדים אותנו לעסוק בצורה סדירה ושוטפת בפעילות גופנית. למשל, מחקר שפורסם לא מזמן בארה"ב ופירט את רשימת המחלות אשר פעילות גופנית סדירה מפחיתה באופן ניכר- מחלות לב וכלי דם, סכרת סוג 2, שבצים מוחיים, יתר לחץ דם, מצבי חוסר יציבות בתנועה (אצל קשישים). גם בתחום הנפשי והמנטאלי יש לפעילות גופנית לא מעט יתרונות. היא מסוגלת לדחות ואף למנוע התפתחות דמנציה ודיכאון ולשפר את הזיכרון, יכולות הקשב, הלמידה והארגון.
אולם, בדומה לכל דבר שאנחנו עושים או חווים בחיינו, גם לפעילות הגופנית עלולות להיות "תופעות לוואי" אפשריות – פציעות ספורט, המתייחסות לפגיעה אפשרית במערכת השריר-שלד.
מהן פציעות ספורט?
את פציעות הספורט ניתן, באופן סכמטי, לחלק לשני סוגים – פציעות הנוצרות בשל שימוש-יתר ופציעות חריפות.
לסוג הראשון שייכות פגיעות שמקורן בעומס מוגבר או בשימוש יתר בפעילות הגופנית. לסוג השני שייכות פציעות שמקורן בתאונה או פגיעה נקודתית.
אופי הספורטאי משפיע על הסיכון לפציעות. למשל, אנשים שכל השבוע מנהלים אורח חיים יושבני, בעוד בשבת הם "לוחצים על הדוושה" ומנסים להספיק לדחוס כמה שיותר פעילות גופנית – ריצה, הליכה ממושכת, רכיבה אתגרית באופניים- נקראים Weekend Warriors. סוג כזה של עיסוק בספורט מעלה סיכון לשני סוגי הפציעות.
פציעות הספורט השכיחות ביותר
-
פגיעות שימוש יתר / שימוש לא מושכל / עומס מוגבר
על הפגיעות השייכות לסוג זה נמנים שברי המאמץ, כאבי שרירים, דלקות בגידים (המתבטאות בתופעות כגון "מרפק גולף" / "מתיחת שרירי הירך האחורי"), כאבי מפרקים וכן הלאה.
איך מונעים פציעות ספורט?
קשה מאד למנוע לחלוטין את הפציעות הללו, בעיקר אצל ספורטאים תחרותיים שעוסקים בכך למחייתם, אך בהחלט אפשר לבצע מספר דברים שימזערו את שכיחות הפגיעות ויצמצמו את היקף הנזקים שהן גורמות לספורטאי. הנה מס' דוגמאות:
- בחירת פעילות גופנית / ספורטיבית המתאימה לנתוניכם הפרטניים – טרם תחילת העיסוק בספורט, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום (אורטופד ספורט, פיזיותרפיסט או אפילו מאמן כושר) בנוגע לסוג הפעילות ולעומסים המופעלים על גופכם, תוך התחשבות במגבלות קיימות. למשל, אם תרצו להתחיל להתאמן בכדי לטפל בעודף משקל, אבל, במקביל, אתם סובלים מכאבי מפרקים, רצוי שתבחרו (לפחות בהתחלה) בפעילויות שאינן כרוכות בהרמה ובנשיאת משקל, כמו למשל רכיבת אופניים ושחייה. אם בכל זאת תחפצו בהליכה כפעילות לירידה במשקל, מומלץ להשתמש במכשירים שאפקט ההולם (ה-pounding) שלהם מופחת (כמו הסטפר או האליפטיקל) בכדי שלא ליצור זעזועי-יתר המזיקים למפרקים.
- בניית סרגל מאמצים מושכל – יש להתחיל בעצימות אימונים נמוכה ומקוצרת יחסית. בהמשך, יש לעלות, באופן הדרגתי בנפח האימון, משכו ועצימותו. לשם בניית תוכנית אימונים נכונה ומתאימה, רצוי להתייעץ עם אחד מאנשי המקצוע שאותם הזכרנו למעלה.
- הקפדה על חימום, שחרור ומתיחות – מומלץ להתחיל אימונים בחימום דינמי קל ולסיימם בשחרור ובמתיחות. יש ענפים כמו כדורגל בהן יש הוכחות חד משמעיות שהקפדה זו מונעת פציעות ספורט ויש ענפי ספורט אחרים בהם הדעות בנושא חלוקות. ההמלצה כיום לספורטאים היא לבצע חימום דינמי, שחרור ומתיחות לפני ואחרי אימונים, משחקים ותחרויות.
- הקפדה על מנוחה – כל אימון, מכל סוג שהוא, גורם סוג מסוים של נזק כתוצאה מהפעלת עומס על שרירים, מפרקים וגידים. לכן, יש להקפיד על מנוחה בין אימון לאימון, בכדי לאפשר לגוף שלכם לשקם ולבנות את עצמו.
- התייחסות מושכלת לכאב – אם מופיע כאב במהלך אימון או לאחריו, שלהרגשתכם חריג מהרגיל מבחינת עוצמתו או משכו, חשוב לפנות אל אורטופד ספורט- רופא המתמחה בפציעות של ספורט לצורך בדיקה ואבחון.
-
פציעות חריפות
פציעות אלו נגרמות בשל תאונה או חבלה נקודתית. פציעות חריפות אופייניות הן נקעים בקרסוליים, קרעים בשרירים (בעיקר בשרירי הרגליים, שוק וירך אחורית), שברים ופריקות.
איך מונעים אותן?
פציעות חריפות ניתן למנוע בעזרת אותם דרכים שהוזכרו למעלה למניעת פציעות שימוש יתר. בנוסף, חשוב להקפיד על ציוד מותאם וייעודי לפעילות אותה מבצעים (למשל נעלי ריצה מתאימות) ועל הגנה של איברים ומפרקים המועדים לפורענות, בהתאם לסוג הספורט שאותו מבצעים- קסדות ברכיבה על אופניים, מגיני ברכיים בסקייטבורד ועוד.
הטיפול של פציעות ספורט ע"י אורטופד מומחה – ד"ר לי יערי
בשל היותו ספורטאי-בעצמו, מבין ד"ר יערי את נפשם של הספורטאים ואת החשיבות הגדולה שיש בעיניהם לחזרה מהירה, ככל שניתן, לעיסוק בספורט. באמצעות הליווי האישי המותאם שמציע ד"ר יערי, כמו גם ניסיונו הרב בתחום ושיתופי הפעולה עם המטפלים מהתחומים הרפואיים והטיפוליים השונים, מצליח ד"ר יערי להשיב את מטופליו לשגרת חייהם הספורטיבית בדרך המהירה (אבל גם הבריאה והבטוחה) ביותר.
מתמודדים עם פציעת ספורט? זקוקים להכוונה בבחירת הפעילות הספורטיבית שלכם? אנחנו כאן לרשותכם!
השאירו פרטים בטופס צור קשר ונדאג לחזור במהרה. או חייגו ישירות למרפאה בטלפון: 072-3939-561.