בקרב הרופאים, תלונה על כאב בעצם הבריח נחשבת כתופעה שכיחה למדי ועשויות להיות לה סיבות שונות. משבר בעצם הבריח, דרך פגיעה מסוג כלשהו באחד משני המפרקים שממוקמים מצידי עצם הבריח ועד להקרנת כאב עקב נזקים באחד ממפרקי הכתף או בעמוד השדרה הצווארי. כאב או פציעה בעצם הבריח מעמידה בפני הרופאים אתגר אבחוני מורכב ומעניין. זאת מאחר והתעלמות מהכאבים או מהסימנים הנילווים, אבחון מאוחר או שגוי עלולים לגרום למטופל לנזקים חמורים ולכאבים ממושכים.
אנטומיה של עצם הבריח
עצם הבריח / עצם הצוואר / הקלוויקולה ( (Claviculeהיא אחת משתי עצמות ארוכות שתנועתן ניתנת למישוש באמצעות היד השנייה, בזמן הרמת זרוע אחת והנעתה באוויר.
שתי עצמות הבריח ממוקמות מעל לצלע הראשונה בשני צידיו של בית החזה. עצמות הבריח מהוות חלק מהאזור המכונה "חגורת כתפיים" כשהן מספקות את ההגנה הנדרשת לכלי הדם ולעצבים העוברים מתחתיהן.
מלבד מפרק הכתף עצמו (GlenoHumeral Joint), כוללת חגורת הכתף מפרקים נוספים המאפשרים לכתפיים את יכולת התנועה הנרחבת. עצם הבריח שותפה לשניים מהמפרקים הללו:
- מפרק שיא הכתף והבריח – ACJ – (AcromioClavicular Joint – הממוקם בין עצם השכמה (בליטת שיא הכתף בעצם זו) לעצם הבריח בצידה החיצוני של העצם
- מפרק החזה והבריח – (SternoClavicluar Joint) – הממוקם בצד הפנימי של עצם הבריח בין עצם הבריח לבין עצם החזה.
עצמות הבריח מהוות נקודות אחיזה לשרירים שאחראים על תנועות הזרוע (כמו שריר החזה הגדול ושריר דלתא), תנועות הצוואר (כמו שריר עצם החזה) וכן הלאה.
פציעות ספורט נפוצות הגורמות כאב בעצם הבריח
מההסבר הקצר למעלה, ניתן להבין כי מדובר באזור מורכב למדי בגוף האדם, אשר בנוסף לכאבים העלולים להיגרם מפגיעה ישירות בו, עלול לסבול גם מכאבים מקרינים שמקורם באיברים אחרים.
אין בכוונתנו לפרט כאן את כל הסיבות האפשריות לכאבים באזור (גידים, שרירים ועצמות), לכן הבה ונשוב לפגיעה נקודתית בעצמות הבריח או באחד המפרקים הממוקמים משני צידי עצמות הבריח. פגיעה כזו עלולה לגרום לתלונות שונות בהתאם לחומרת הנזק.
פגיעות בעצם הבריח עלולה לגרום ל:
- שבר/ סדק בעצם הבריח
- נקע / פריקת המפרק בין עצם הבריח לשיא הכתף
- נקע / פריקת המפרק בין עצם הבריח לעצם החזה
- אוסטאוליזיס – ספיגת הקצה המרוחק של עצם הבריח. מצב זה מכונה גם "כתף של מרימי משקולות", אך כל העוסקים בסוגי ספורט הכרוכים בתנועות כתפיים החוזרות על עצמן לאורך זמן חשופים להתפתחותו.
- דלקת מפרקים ניוונית באחד או יותר מהמפרקים הללו
בין הסימפטומים השכיחים לפגיעה כזו נמנים:
- כאב בעצם הבריח
- נפיחות ו / או שטפי דם מקומיים
- מגבלה בתנועת הכתף
- כאב ממוקד באזור הפגוע בעצם
- בליטה במפרק שנפגע
- רעשים בהנעת המפרק הפגוע
אבחון מקור הפציעה בעצם הבריח
בדומה לאבחון מצבים אחרים במערכת השריר והשלד, גם אבחון הסיבה של כאב בעצם הבריח יכלול את:
- ההיסטוריה הרפואית של המטופל – התייחסות לנתונים ייחודיים למטופל כמו הסימפטומים, מועד הופעתם, מנגנון החבלה אם קרתה וכן הלאה.
- הבדיקה הגופנית – במהלך בדיקה זו, הרופא יתבונן, ימשש ויבצע פעולות שתתייחסנה אל עצם הבריח ואל חגורת הכתף, בין אם לצורך איתור סימנים חיצוניים (נפיחות, צלקות וכד') ובין אם במטרה לבדוק את התפקוד של המפרקים השונים.
- בדיקות הדימות – במידת הצורך, יופנה המטופל לבדיקות דימות שמטרתן לשלול או לאשש את הסיבות לכאב ולתלונות הנילוות.
טיפול כאב בעצם הבריח
מהות וסוג הטיפול בכאבים בעצמות הבריח ישתנו, באופן טבעי, בהתאם לחומרת הנזק, להיקפו ולגורם הנזק. הנה מספר דוגמאות נפוצות לטיפול בהתאם לפציעה:
טיפול בשברים בעצם הבריח
סוג הטיפול יהיה תלוי בחומרתו של השבר בעצם הבריח וינוע מטיפול לא ניתוחי (קיבוע הגפה במתלה, למשל) ועד לביצוע ניתוח להחזרת העצם למקומה וקיבועה במקום.
תת פריקה ו / או קרע חלקי ברקמות
במרבית המקרים, טיפולים בנקעים או בתתי-פריקה (פריקה חלקית) יהיו טיפולים לא ניתוחיים שיתחילו בקיבוע במתלה ובטיפול בכאב ושיפור טווחים בפיזיותרפיה. עם חלוף הכאבים המשמעותיים יעבור המטופל לתרגילי שיקום מתקדמים יותר הממוקדים באיזון השרירים ובחיזוק חגורת הכתף.
פריקה מלאה ו / או קרע מלא ברקמות
במצבים חמורים ובעיקר בפריקות חוזרות יידרש טיפול כירורגי לצורך ייצוב הכתף בדרך כלל בעזרת תפירת הרקמות הקרועות למקומן.
טיפול בפריקות ובפציעות ע"י אורטופד ומנתח מומחה – ד"ר לי יערי
בזכות ניסיונו הרב בתחום, כמו גם באמצעות שיתופי הפעולה עם המטפלים מהתחומים הרפואיים והטיפוליים השונים, מצליח ד"ר יערי להשיב את מטופליו לשגרת חייהם בדרך המתאימה, המהירה (אבל גם הבריאה והבטוחה) ביותר. מתמודדים עם כאב בעצם הבריח? אל תתמודדו לבד, אנחנו כאן לרשותכם! השאירו פרטיכם בטופס הצור קשר ונחזור במהרה.