מפרק הירך הוא מפרק של "כדור" ו"סל". הסל מורכב מעצמות האגן ונקרא אצטבולום (Acetabulum) והכדור מורכב מראש עצם הירך ונקרא ראש הפמור (Femoral head). סביב האצטבולום יש טבעת רקמתית שנקראת לברום (Labrum). הטבעת אוטמת את המפרק ועוזרת לייצב אותו. בעקבות סיבות שונות כחבלות, תנועות מוגזמות בירך, מבנה מסוים של מרפק הירך ועוד יכול להיגרם נזק ללברום שלעיתים מתבטא בקרע. בענפי ספורט ככדורגל, בלט, גולף והוקי יש סיכוי רב יותר להתרחשות של קרע בלברום ירך.
מניעה ואבחנה של קרע בלברום ירך
אם הספורט בו הספורטאי עוסק גורם לעומס רב על הירך חשוב לחזק את השרירים מסביב לירך ולעבוד על גמישות המפרקים והשרירים הללו.
במקרה של כאבים ותלונות כמו שמתואר כאן, יש צורך בבדיקת אורתופד מומחה ספורט. הרופא ישאל שאלות לגבי הכאב ויחקור את הבעיה לעומק. לאחר מכן תבוצע בדיקה גופנית שתתרכז בירך ובסיבות אפשריות לכאבים1. נדיר שקרע לברום ירך מופיע לבדו וללא בעיות נוספות. צילומי רנטגן של הירך הן כלי מצוין לראות עצם ושינויים מבניים שקורים בה. בנוסף לצילומים, בדיקת MRI שמבוצעת עם הזרקה של חומר ניגוד למפרק הירך (MRA) עוזרת לספק תמונה טובה של הרקמות הרכות בירך, ולזהות קרע בלברום ירך1. חשוב להבין שכאבים בירך יכולים להיגרם מבעיה בתוך מפרק הירך או מחוץ לו. כלי שעוזר לאבחנה האם הכאב מגיע מתוך מפרק הירך הוא זריקה של הרדמה מקומית למפרק. אם הזריקה מקטינה את עוצמת הכאבים, הבעיה היא ככל הנראה בתוך המפרק1.
לקבלת ייעוץ השאירו פרטים
טיפול בקרע לברום ירך
הטיפול תלוי בחומרת המצב. רוב הסובלים מקרע לברום ירך יטופלו בפיזיותרפיה ויחזרו לספורט לאחר מספר שבועות. במסגרת טיפול פיזיותרפי, המטופל לומד תרגילים לשיפור טווחי התנועה במפרק, לשיפור כוח ויציבות שרירי הליבה והירך ועוד1. פיזיותרפיסטים מלמדים את המטופלים כיצד להימנע מתנועות שמפעילות משקל רב על מפרק הירך. לאורך הטיפול ניתן לקחת תרופות שעוזרות להקל על הכאבים ומפחיתות את הדלקת (הלא זיהומית) שנוצרה בירך בעקבות הקרע. התרופות נקראות נוגדי דלקת, כמו: אטופן, ארקוקסיה, ברקסין ואחרים. דרך טובה לשלוט בדלקת ובכאבים היא זריקת סטרואידים והרדמה מקומית לתוך המפרק. חלק מהמטופלים שלא הסתדרו עם הטיפול המוצג עד כה, יצטרכו ניתוח זעיר פולשני שנקרא ארתרוסקופיה1. במהלך הניתוח מוכנסים מצלמה וכלים קטנים נוספים דרך חורים קטנים בעור וכן קרע בלברום ירך מתוקן או עובר כריתה1. לאחר הניתוח ישנה תקופת החלמה והחזרה לספורט עלולה לקחת כמה חודשים1. זאת כדי לתת לגוף הזדמנות להחלים מהניתוח ולהשיבו בצורה האופטימלית לפעילות.
1J. W. T. Byrd. “Femoroacetabular Impingement in Athletes” in “DeLee & Drez's Orthopaedic Sports Medicine– 4th Edition”, M. Miller, S. Thompson (Saunders, 2015) Vol. 2, Chapter 84