סחוס הוא רקמה חלקה ולבנה שמכסה את קצוות העצם שנמצאות בתוך מפרקים. הרקמה מאפשרת החלקה של עצמות אחת על השניה עם מעט מאוד חיכוך. סחוס בריא עוזר לאדם להניע את המפרק בקלות וללא כאבים ובכך לנוע בחופשיות. הבעיה הגדולה עם סחוס היא שזו רקמה שלא מצליחה לרפא את עצמה בצורה טובה, בניגוד למשל, לעור, שפצע בו בדרך כלל מחלים במהירות ונסגר. אחד האתגרים הגדולים היום ברפואה בכלל ובאורתופדיה בפרט הוא כיצד לתקן פגיעה בסחוס הברך וכיצד לגדל רקמת סחוס בריאה. מטופל שסובל מנזקי סחוס במפרק כלשהו בגופו חשוב שיתייעץ בנושא עם אורתופד מומחה ספורט שמתעדכן כל הזמן בטכניקות המובילות והחדשניות בתחום. טיפול נכון בנזקי סחוס יכול לעודד צמיחה של סחוס חדש, להקל על כאבים ולאפשר תפקוד טוב יותר. בנוסף, טיפול שכזה יכול למנוע או לדחות שחיקת סחוס בברך של המפרק1.
נזק לסחוס בברך
סחוס היאליני (Hyaline Cartilage) הוא המרכיב העיקרי של המשטח המפרקי. פגיעה בסחוס בברך יכולה להיגרם מחבלה או משחיקה עקב שנים של עומס ושימוש במפרק. במקרים רבים של נזק למבנים במפרק כמו קרעים ברצועות או במניסקוסים בברך, למשל, קיימת גם פגיעה בסחוס1. את הנזק האמיתי לסחוס קשה לאבחן כיוון שסחוס אינו מכיל סידן כמו עצם, ולכן צילום רנטגן רגיל לא מדגים אותו טוב. כשהסחוס ניזוק המשטח אינו חלק. אם המשטח המפרקי אינו חלק, התנועה במפרק קשה יותר ויכולה לגרום כאב. פגיעה בסחוס בברך יכולה לגרום להופעת שחיקה במפרק בהמשך.
לקבלת ייעוץ השאירו פרטים
המטופל המתאים לטיפול החדשני
המטרה של טיפול בנזקי סחוס היא לעודד צמיחה חדשה של סחוס היאליני. בשנים האחרונות פותחו טיפולים ניתוחיים חדשניים שמטרתם להצמיח סחוס היאליני חדש. מטופלים צעירים עם פגיעה יחידה וממוקדת בסחוס בברך הם המועמדים הטובים ביותר לטיפול מסוג זה1. מבוגרים, או כאלה עם מספר מוקדים של פגיעה בסחוס הברך במקומות שונים, לא ייהנו מניתוח שכזה.
הברך היא המפרק בו מבוצעים הכי הרבה ניתוחים כאלה בגוף האדם, אך ניתן לבצע ניתוחים כאלה גם בקרסול, בירך ובכתף.
גישות לניתוחים לשחזור סחוס בברך
רוב הניתוחים לשחזור סחוס בברך נעשים היום בארתרוסקופיה. ארתרוסקופיה זו שיטה ניתוחית זעיר פולשנית שמשתמשת בכמה חורים קטנים בעור לצורך הכניסה לברך. דרך החורים הללו ניתן להכניס מצלמה ומכשירים זעירים נוספים שעוזרים לביצוע פעולות לשחזור סחוס. בחלק מהמקרים יש צורך לגישה יותר ישירה לאזור הנזק במקרים אלה הניתוח ייעשה דרך חתכים גדולים יותר. בחלק מהמטופלים קיימים נזקים נוספים בברך שצריך לטפל בהם כמו קרעים במניסקוס וברצועות.
סוגי ניתוחים לשחזור סחוס בברך
יש מספר ניתוחים שמבוצעים לשחזור סחוס בברך1:
שברים מיקרוסקופיים (Microfracture)- המטרה היא גירוי יצירת סחוס חדש בברך (סחוס בעל מרכיב מעט שונה מסחוס היאליני) בעזרת הזרמת דם ומוצרי דם לאזור הנזק. הפעולה נעשית בעזרת מכשיר שיוצר תעלות בעצם שמתחת לאזור הנזק. התעלות מגיעות בקצה שלהן לאזור עשיר בכלי דם. הדם עובר בתעלות ומגיע לאזור עם נזקי הסחוס תוך שהוא מביא איתו "חומרי בניה" לסחוס חדש.
השתלת סחוס בברך מהמטופל (Autologous Chondrocyte Implantation)- פעולה שמבוצעת בשני ניתוחים שונים. בניתוח הראשון מוציאים סחוס היאליני בריא מאזור שלא נושא משקל בברך. את הסחוס מגדלים במעבדה למשך 3-5 שבועות. בניתוח השני מחזירים את הסחוס לברך ומניחים אותו כך שהוא מכסה את כל אזור הנזק. הניתוח מתאים למטופלים עם נזק בקוטר גדול מ- 2 ס"מ. החיסרון הוא שמדובר בשני ניתוחים ושיש תקופה של כחודש ביניהם.
השתלת "פסיפס" (Autologous Autograft Implantation)- ניתוח זה משתמש בגלילי עצם- סחוס שנלקחים מאזורים שאינם נושאים משקל בברך ומועברים לאזור הנזק. הגלילים קטנים ולעיתים יש צורך במספר חלקים לכיסוי כל אזור הנזק, מה שגורם למקום להיראות כמו מעין פסיפס בסיום הפעולה. כיון שאין הרבה אזורים שניתן לקחת מהם סחוס ולא נושאים משקל, יש גבול לאזור הנזק שניתן לכסות. לכן פעולה זו בדרך כלל מבוצעת כששטח אזור הנזק אינו גדול.
השתלת שתל סחוס ועצם מהמת (Osteochondral Allograft Transplantation)- אם אזור הנזק גדול מדי מכדי שניתן לכסותו בעזרת השתלת "פסיפס", ניתן לקחת שתל מהמת. השתל מגיע בכל גודל שנרצה ונוכל לעצב אותו שידמה בדיוק מירבי לאזור הפגוע, כך שכשנשתיל אותו הוא יכסה בצורה מיטבית את הנזק. ניתוחים אלה נעשים בעזרת חתך פתוח בדרך כלל ולא בארתרוסקופיה.
תאי גזע והנדסת רקמות- תחום ניסיוני שעדיין לא נחקר מספיק. תאי גזע שיכולים להפוך לתאי סחוס היאליני יכולים להיות פתרון טוב לפגיעה בסחוס בברך ושחזור רקמת סחוס. פקטורי גדילה שהם חלבונים שגורמים לחלוקה והתרבות תאים יכולים לעודד יצירת סחוס בברך. אלו חלק מתחומי העניין באורתופדיה כעת שבעתיד מקווים שיאפשרו טיפול יעיל יותר בפגיעה בסחוס בברך.
שיקום לאחר ניתוח של פגיעה בסחוס הברך
אחרי ניתוחים לשחזור סחוס בברך יש צורך לתת לאזור הניתוח להחלים1. לכן, המטופל ייאלץ להתנייד עם קביים ולא לדרוך על הרגל במשך מספר שבועות בדרך כלל. ניתן להתחיל בפיזיותרפיה ללא דריכה מיד לאחר הניתוח לצורך הפעלת המפרק1. לאחר החלמת אזור הניתוח, המטופל יעבוד בעיקר על חיזוק שרירים בגפה המנותחת. תקופת הזמן לחזרה לספורט היא מספר חודשים בדרך כלל1.
1 A. H. Gomoll, B. J. Cole. “Articular Cartilage Lesion” in “DeLee & Drez's Orthopaedic Sports Medicine– 4th Edition”, M. Miller, S. Thompson (Saunders, 2015) Vol. 2, Chapter 97