|

תפירת מניסקוס

תפירת מניסקוס

קרע במניסקוס נחשב לאחת מפציעות הברכיים הנפוצות ביותר. בעיקר, שכיחה התופעה אצל העוסקים בענפי ספורט כדוגמת טניס, כדורגל, כדורסל וכד', וזאת, מכיוון שהיא נגרמת, לרוב, בעת סיבוב הברך בזמן נשיאת משקל. אולם, לעיתים, גם פעולות נוספות, כדוגמת ביצוע סקוואטים (Squats) נמוכים, הרמה של משקל כבד (ללא תנועת סיבוב הברך), או אפילו פעילות מאומצת ולא מודעת אצל "מתאמני סופ"ש" עלולים לגרום להיווצרות הקרע במניסקוס הדורש תפירת מניסקוס.

 

מהו מניסקוס?

המניסקוסים הם צברי רקמה שצורתם כצורת חצי סהר, ויש להם לא מעט תפקידים – חלוקת משקל הגוף שנושאת הברך, שמירה על יציבותה, מניעת חיכוך בין העצמות היוצרות את מפרק הברך וכד'. בכל ברך קיימים שני מניסקוסים הממוקמים בצידה החיצוני (המניסקוס הלטראלי) והפנימי (המניסקוס המדיאלי) והם נמשכים מצידה האחורי של הברך אל צידה הקדמי. כך שקיומו של הקרע במניסקוס עלול להתרחש באזורים שונים של הברך והכאב עשוי להיות מורגש בהתאם למיקומו של הקרע הקיים.

 

מדוע מבצעים את הניתוח?

כאשר אנחנו מתבגרים, אספקת הדם בגוף שלנו הופכת לפחות חלקה, דבר שגורם לכך כי הגוף שלנו אינו מסוגל לרפא את עצמו באותה היעילות בה הוא עשה זאת לפני כן. בהתאם לכך, כמות הדם שמגיעה למניסקוס, אף היא, יורדת, ולכן, רוב פגיעות המניסקוס אצל אנשים בוגרים אינן מסוגלות לרפא ולאחות את עצמן בכוחות עצמן וללא התערבות מקצועית. בנוסף לפגיעות האקוטיות שעלולות לגרום לקרע שאותן הזכרנו בתחילה, אצל אנשים בני 40 ומעלה, קרע במניסקוסים עלול להיווצר כחלק מתהליכי הניוון הטבעיים של המניסקוס (קרע ניווני).

למרות שישנם אנשים הסובלים מקרע במניסקוס שאינם מתמודדים עם התסמינים המאפיינים את הפגיעה ואינם מודעים לקיומה של הבעיה, ברוב המקרים, הסובלים מקרע במניסקוס יתמודדו עם כאבים (בדרגות שונות) בברך, נפיחות, כאבים בעת נשיאת משקל, תחושה של חוסר יציבות, חוסר יכולת ליישר את הרגל עד הסוף, כאבים חזקים בחלקה האחורי של הברך בעת כיפופה, כאבים בעת ביצוע בעיטה, נעילת הברך בעת תנועה וכד'.

ישנן מספר גישות טיפול בקרע במניסקוס, והבחירה ביניהן תשתנה על פי סוג הקרע הקיים, מיקומו, חומרת הפגיעה והשפעתה על איכות חיי המטופל.ת. בחלק מהמקרים (כאשר הקרע אינו חמור ואינו משבש את מהלך חיי המטופל.ת) יומלץ תחילה על טיפול בגישה השמרנית (טיפולי פיזיותרפיה שאינם כוללים התערבות כירורגית או תפירת מניסקוס). במידה ותוכנית השיקום בגישה זו לא תשיג את התוצאות המבוקשות, יומלץ על ניתוח מניסקוס.

 

תפירת מניסקוס מול מניסקטומיה

למרות שבציבור רווחת ההתייחסות ל"ניתוח מניסקוס" כאל סוג פרוצדורה כירורגית אחת ויחידה, במציאות, המדובר בשתי פרוצדורות שונות – תפירת המניסקוס ומניסקטומיה (כריתת מניסקוס).

 

ניתוח תפירת המניסקוס

ניתוח תפירת מניסקוס יהיה, ככל הנראה, האפשרות המועדפת מבין שתי הפרוצדורות הכירורגיות. זאת, מכיוון שניתוח זה מאפשר שימור המניסקוס – דבר המצמצם את הסיכונים לשינויים ניווניים בהמשך.

מהלך הניתוח

ניתוח תפירה של המניסקוס מבוצע בארתרוסקופיה, במהלך הניתוח יוחדר סיב אופטי למפרק הברך והקרע ייתפר. לרוב, יבוצע הניתוח כשהמטופל.ת תחת הרדמה מלאה.

חזרה לשגרה לאחר תפירת מניסקוס

שיקום מהניתוח אורך בין ארבעה חודשים לחצי שנה. פרק הזמן הראשוני שבו ייאסר על המטופל.ת לדרוך על הרגל המנותחת ישתנה וינוע בין שבועיים לארבעה שבועות, בהתאם למקרה ולקצב ההחלמה האישית של המטופל.ת. בדומה לכך, יתכן ויחול על המטופל.ת איסור לכיפוף הברך מעבר לזווית מסוימת. ההנחיות הפרטניות תסופקנה למטופל.ת על ידי הרופא.ה המנתח.ת.

פיזיותרפיה

לאחר הניתו מותר (ואף רצוי!) להתחיל באופן מיידי בטיפולי פיזיותרפיה. זאת, מאחר ובנוסף על עצם הטראומה הנגרמת לברך בשל הניתוח, הנטייה הטבעית של מנותחים היא לצמצם את הפעלת הרגל ככל שניתן לאחר הניתוח. שילוב בין הדברים עלול להוביל לירידה במסת השריר של שרירי הרגל המשפיעים על הברך באופן ישיר ובאופן עקיף.

לכן, מטרת השיקום הפיזיותרפי בשלב זה תתמקד בהפעלת הרגל המנותחת כמה שיותר (כמובן, במסגרת הנחיות המנתח.ת), בכדי לשמר את הכוח של שרירי הרגל, לשפר את התוצאה המתקבלת ולקצר את משך תקופת השיקום.

יחד עם זאת, בחלק מהמקרים לא ניתן יהיה לבצע תפירה של המניסקוס, בין אם בגלל סוג הקרע, בין אם בשל מיקומו ובין אם בשל השילוב בין שניהם. במקרים הללו, ההמלצה לניתוח הוצאת מניסקוס (מניסקטומיה) תהפוך לאקטואלית.

 

ניתוח הוצאת מניסקוס (מניסקטומיה)

ניתוח זה מבוצע במקרים אשר בהם ניתוח תפירת מניסקוס כשל בהשגת המטרה או במקרים בהם, מראש, ידוע כי תפירה של המניסקוס אינה אפשרית או שלא תשיג את התוצאות המבוקשות.

מהלך הניתוח

אף ניתוח זה יבוצע בארתרוסקופיה. במהלכו יוחדר סיב אופטי למפרק הברך ותבוצע כריתה חלקית של המיניסקוס הקרוע. הניתוח מבוצע כשהמטופל.ת תחת הרדמה מלאה. במיעוט המקרים תיתכן כריתה מלאה של המניסקוס, ובמקרים כאלה יומלץ לבצע בעתיד השתלת מניסקוס, וזאת, בכדי להימנע מהתפתחותה של דלקת מפרקים ניוונית.

חזרה לשגרה ופיזיותרפיה

השיקום ימשך בין ארבעה שבועות לשישה שבועות. ניתן לשוב ולהשתמש בברך מיד לאחר הניתוח, שבועיים לאחריו ניתן לשוב לשגרת החיים הרגילה, וכשישה שבועות לאחריו (בממוצע) המטופל.ת כבר מסוגלים לחזור לפעילותם הספורטיבית המלאה. 

את טיפולי הפיזיותרפיה, גם כאן, חשוב להתחיל מייד לאחר הניתוח. הטיפולים יתמקדו בהשבת טווח תנועת הברך, חיזוק השרירים ברגל המנותחת, כמו גם בחזרה ליכולות הספורטיביות שהיו למטופל.ת לפני הפגיעה במניסקוס.

 

ד"ר לי יערי – אורטופד ספורט מנתח מומחה לפציעות ספורט

בזכות ניסיונו הרב בתחום האורטופדיה הכירורגית מצליח ד"ר יערי להשיב את מטופליו לשגרת חייהם בדרך המתאימה, המהירה (אבל גם הבריאה והבטוחה) ביותר, תוך מתן יחס אישי וליווי צמוד לכל מטופל. יש לכם שאלות נוספות על תפירת מניסקוס? צרו קשר לשיחת ייעוץ.

שתפו את המאמר

אולי יעניין אותך גם

מנתח ברך מומלץ

מנתח ברך מומלץ

לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות מערכות הגוף השונות הם אכן מופלאים ומעוררי השתאות, אולם,

קרא עוד »
זריקות prp לירך

זריקות PRP לירך

כשאנחנו חושבים לעומק על התפקיד הנכבד שממלאים מפרקי גופנו (ובמיוחד, מפרקי הרגליים, הנושאים את כל משקל הגוף) בפעילות היומיומית שלנו, אנחנו מגלים שאין זה פלא, שעם הגיל והמאמץ המתמיד

קרא עוד »
קרע בגיד אכילס

קרע בגיד אכילס

גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר החזק והגדול הממוקם בחלק השוק האחורי ומקנה לשוק את

קרא עוד »

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.