|

Whatsapp

054-360-4306

Whatsapp
054-360-4306

ניתוח מניסקוס

ניתוח מניסקוס כל המידע

במידה והמנתח המליץ על ניתוח מניסקוס, חשוב להבין מספר דברים:

קודם כל, הניתוח יבוצע בשיטה זעיר פולשנית שנקראת ארתרוסקופיה(Arthroscopy) , במהלכה מבוצע כל הטיפול בקרע במניסקוס דרך חורים קטנים של כ- 1-2 ס"מ באזור הברך. הפעולה אורכת פחות מ- 30 דקות בדרך כלל. בזמן ניתוח מניסקוס – מוכנסת מצלמה דרך החור הקטן בעור ודרכה בודקים את מפרק הברך ומרכיביו השונים: סחוסים, רצועות, מניסקוסים, פיקה ועוד. במידה וישנן בעיות נוספות בברך שלא נראו לפני כן בהדמיה, ניתן לטפל גם בהן בזמן הפעולה.

דבר נוסף שיש לדון בו בזמן הפגישה עם המנתח הוא הטיפול בקרע בזמן ניתוח מניסקוס. מבחינה ניתוחית, בקרע במניסקוס ניתן לטפל בכריתה של אזור הקרע או בתפירת המניסקוס הקרוע. יש משתנים רבים שמשפיעים על ההחלטה האם לכרות או לתפור את המניסקוס בניתוח מניסקוס. חלקם תלויים במטופל- גילו, רמת הספורט שמבצע והציפיות שלו לחזרה לספורט, האם מעשן או לא, המהירות בה רוצה לשוב לתפקוד. חלק נוסף תלוי בפציעה- מתי קרתה הפציעה, האם ישנם נזקים נוספים בברך. חלק אחר תלוי בקרע המניסקוס עצמו- איזה חלק במניסקוס נקרע, האם זהו קרע פשוט או מורכב, האם הקרע סמוך לאזור בו יש אספקת דם טובה. כל הנתונים הללו ורבים נוספים נלקחים בחשבון על ידי המנתח כשהוא נותן את המלצתו לטיפול בקרע למטופל טרם ניתוח מניסקוס. חשוב לזכור שההחלטה הסופית על הטיפול מבוצעת תוך כדי הניתוח, לאחר הסתכלות על המניסקוס בעזרת מצלמה ובחינת הקרע.

ניתוח מניסקוס ד"ר לי יערי
ניתוח מניסקוס
ניתוח מניסקוס

ניתוח מניסקוס שיטות הטיפול

יש יתרונות וחסרונות לכל שיטת טיפול. במידה וכורתים את אזור הקרע, תקופת השיקום לאחר הניתוח מהירה יותר וכך גם החזרה לפעילות. מצד שני חלק מהמניסקוס נכרת ולא יתחדש. חשוב להבהיר שלא מדובר בכריתת כל המניסקוס. בעבר היה מקובל לכרות את כל המניסקוס, אך מעקב ארוך שנים הראה שהברך מפתחת שחיקה מוקדמת לאחר פעולה זו. לכן, בעשרות השנים האחרונות, הכריתה שמבוצעת היא מינימלית וכוללת רק את אזור הקרע, כך שהפגיעה בברך מינימלית. במידה והמניסקוס נתפר, הוא נותר שלם והברך מתפקדת בצורה אופטימלית. עם זאת השיקום והחזרה לפעילות איטיים יותר לאחר ניתוח מניסקוס בו בוצעה תפירה. בנוסף, יתכן שלמרות כל המאמצים התפירה לא תצליח ויהיה צורך בניתוח נוסף לכריתת אזור הקרע בסופו של דבר.     

החלמה מניתוח מניסקוס תלויה במה שבוצע במהלכו. ברוב המקרים בהם אזור הקרע במניסקוס נכרת, תתאפשר למטופל דריכה והפעלה של הברך מיד בסיום הניתוח. הברך תהיה מעט נפוחה ויתכנו כאבים בימים הראשונים לאחר הניתוח, אך בדרך כלל ההתאוששות מהירה ואורכת ימים בודדים. לעומת זאת, במידה והמניסקוס נתפר, המנתח יגביל את הדריכה וההפעלה בברך המנותחת כדי להגן על תפירת המניסקוס ולתת למניסקוס זמן להחלים בצורה טובה. במקרים כאלה, ההחלמה תיקח זמן רב יותר- שבועות ולעיתים אף מספר חודשים. למרות הכתוב כאן, ההתקדמות של כל מטופל לאחר הניתוח היא אישית ותלויה בהרבה גורמים. חשוב להיות בקשר עם הרופא המנתח לכל שאלה או בעיה שמתעוררת לאחר ניתוח מניסקוס. 

ניתוח מניסקוס - שאלות ותשובות נפוצות

לא, אין צורך באשפוז לאחר ניתוח מניסקוס. המטופל משתחרר לביתו באותו יום בדרך כלל.

ניתוח מניסקוס מבוצע בדרך כלל בהרדמה כללית. ניתן לבצע את הניתוח גם בהרדמה אזורית (הרדמה ספינלית או אפידורלית כמו בזמן לידה, למשל). היתרון בהרדמה כללית הוא שכמה שעות לאחר הניתוח ניתן לקום ולדרוך על הרגל. במידה ומבוצעת הרדמה אזורית ולא כללית, הרגליים משותקות שעות לאחר שהמטופל מתעורר ולכן לעיתים לא ניתן לקום מהמיטה לאחר הניתוח ולצאת הביתה.

לאחר הגעה למרכז הרפואי, תופנה לחדר בו תעבור הכנה לניתוח. בחדר זה תפגוש את הרופא המנתח, רופא מרדים ואחות. כולם יעברו איתך על מה צפוי לך בשעות הקרובות. ישאלו אותך כמה פעמים באיזה צד הניתוח- שים לב, זה נעשה בכוונה. הברך המנותחת תסומן ואתה תועבר לחדר ניתוח שם תבוצע הפעולה. לאחר הניתוח תעבור להתאוששות, משם לחדר בו תפגוש שוב במנתח שיעביר לך את ההוראות לאחר הניתוח ומרשם לתרופות נוגדות כאב. לאחר המפגש עם המנתח לאחר ניתוח מניסקוס, תוכל להשתחרר לביתך. חשוב לדעת שתהליך הקבלה, הכנה לניתוח, הניתוח וההתאוששות לוקח מספר שעות. כדאי שהמלווה יגיע עם חומר קריאה או מחשב לעבוד עליו בזמן שממתין. לעיתים יש צורך להיעזר בקביים לאחר הניתוח, אז חשוב להגיע איתם ביום הניתוח. 

חשוב להתחיל פיזיוטרפיה ותרגול מיד לאחר הניתוח, בהתאם להוראות המנתח ולפרוטוקול המצורף. מטרת התרגול היא להחזיר את המטופל לפעילות שאותה רוצה לעשות בצורה בטוחה. מטרה זו מושגת על ידי הפחתת כאבים ונפיחות, החזרת טווח התנועה לברך וחיזוק השרירים מסביב לברך. לאחר שהברך לא נפוחה וכואבת, הטווח מלא והשרירים סביב הברך חזקים, המטופל יחזור בהדרגה לפעילות. במהלך כל התקופה לאחר ניתוח מניסקוס יש ליטול כדורים נגד כאבים במידת הצורך ולדאוג לניקיון הצלקות הניתוחיות. בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח ניתן להיעזר בקומפרסים קרים כדי להוריד נפיחות. אין לשים קרח ישירות על העור- הדבר יכול לגרום לכוויות קור. 

  

אולי יעניין אותך גם

מנתח ברך מומלץ

מנתח ברך מומלץ

לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות

קרא עוד »
זריקות prp לירך

זריקות PRP לירך

כשאנחנו חושבים לעומק על התפקיד הנכבד שממלאים מפרקי גופנו (ובמיוחד, מפרקי הרגליים, הנושאים את כל משקל הגוף) בפעילות היומיומית שלנו,

קרא עוד »
קרע בגיד אכילס

קרע בגיד אכילס

גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר

קרא עוד »

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.