מנתח ברך מומלץ
לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות
בית » אורטופד מומחה ברכיים ספורט » ניתוח רצועה צולבת
ישנם משתנים רבים שנלקחים בחשבון לקראת החלטה לגבי האם לעשות ניתוח רצועה צולבת או לא. המשתנים מחולקים למי המטופל ומה הציפיות שלו מהטיפול, סוג הפציעה וניסיון המנתח.
במטופלים צעירים, פעילים, שיש להם דרישות גבוהות מהברך ורוצים להמשיך לעסוק בספורט עם שינויי כיוון, ההמלצה היא לעבור ניתוח רצועה צולבת. זאת מכיוון שמטופלים כאלה סביר שיסבלו מחוסר יציבות בברך ו"בריחות" שלה ויגרמו לעצמם נזק נוסף במפרק הברך כקרעים במניסקוס ונזקי סחוס. מצד שני, מטופלים שהם פחות פעילים ויש להם שחיקה של הברך, יכולים לעבור טיפול פיזיוטרפי שיחזיר אותם לתפקוד בלי לעבור ניתוח רצועה צולבת.
במהלך ניתוח רצועה צולבת, הרצועה הקרועה מוחלפת בשתל אחר שנלקח ברוב המקרים מהמטופל עצמו, מאזור שסביב הברך הפגועה. השתל שנלקח מהמטופל הוא גיד מאזור הפיקה או ממיישרי הירך (Hamstrings). הגיד המושתל משמש תחליף לרצועה הקרועה. הגיד המושתל מקובע בתעלות מיוחדות בעצם הירך ועצם השוק. במקרים מסוימים השתל נלקח כתרומה מהמת. לכל סוג שתל וסוג קיבוע יש יתרונות וחסרונות. אורטופד מנתח מומחה ספורט ימליץ למטופל על האפשרות הטובה ביותר מבחינתו. הניסיון של המנתח בטכניקה הניתוחית והמחויבות של המטופל לתהליך השיקום הם שני פקטורים חשובים בתוצאה הסופית של ניתוח רצועה צולבת.
לאחר הניתוח המטופל ירגיש כאב באזור הברך. זהו כאב טבעי והוא חלק מתהלך ההחלמה של ניתוח רצועה צולבת. האורטופד המנתח יפחית את הכאבים בעזרת כדורים נוגדי כאב ונוגדי דלקת.
מיד לאחר ניתוח רצועה צולבת המטופל יתחיל בשיקום בפיזיותרפיה. יש מספר שלבים לתהליך:
בימים הראשונים מטרת הטיפול תהיה הפחתת נפיחות וכאבים בברך, חזרה לנשיאת משקל על הרגל ושיפור טווח התנועה של הברך.
בשלב השני יבוצעו תרגילים לחיזוק השרירים סובבי הברך, שיפור שיווי המשקל והקשר בין המוח לברך המנותחת. בשלב הסופי יבוצעו תרגילים ומבחנים ספציפיים לחזרה לספורט בו המטופל עוסק.
החזרה לספורט לאחר ניתוח רצועה צולבת תלויה במספר גורמים: חוסר נפיחות וכאבים בברך, טווח תנועה מלא של הברך, כוח, סיבולת ותפקוד הברך חזר לנורמה. על המטופל לעבור מבחנים לחזרה לספורט ובכל מקרה חזרה שכזו לא תתאפשר לפני שעברה חצי שנה לפחות מהניתוח. בדרך כלל החזרה לוקחת 8-12 חודשים בספורט עם שינויי כיוון וחיתוכים וברמות גבוהות של ספורט.
ניתוח רצועה צולבת אינו דחוף, אבל בתקופת הזמן עד לניתוח חשוב להשיג טווח מלא של הברך ולשמור על השרירים מסביב לברך חזקים. יש להימנע מספורט עם שינויי כיוון ולעסוק בספורט ב"קו ישר" כמו אופניים. עם זאת, אם יש נזקים נוספים בברך כמו קרע מניסקוס שמפריע לתנועת הברך או שמתאים לתיקון, יתכן והמנתח ימליץ על ניתוח מוקדם יותר מהמתוכנן.
ברוב המקרים קרע צולבת הוא קרע מלא והיכולת של הרצועה להחלים מאוד מוגבלת. אחת מהסיבות ליכולת הירודה היא שהרצועה היא בתוך המפרק ובמפרק יש נוזל באופן טבעי. הנוזל הזה סובב סביב הרצועה הקרועה ומונע החלמה שלה. לעיתים, הרצועה מצטלקת ומאפשרת מידה מסוימת של יציבות, אך ברוב המקרים היא מצטלקת לא למקום ממנו נקרעה ולכן הופכת את הברך ללא יציבה. קרעים חלקיים נדירים יותר, אבל בקרעים כאלה הברך יכולה להישאר יציבה ואז ניתן להימנע מניתוח רצועה צולבת.
אין לנהוג לאחר הניתוח לפחות ל- 6 שבועות. זאת כיוון שהרגל צריכה להיות מסוגלת להגיב מהר והחוזקה על דוושת הבלם לכל מקרה חירום שבדרך. אם הברך המנותחת היא השמאלית ניתן להתחיל לנהוג לאחר 3 שבועות ברכב אוטומטי.
לאופניים ושחיה- ניתן לשוב 6 שבועות מהניתוח. ריצה כ- 3 חודשים מהניתוח. חזרה לספורט עם סיבובים, חיתוכים ושינויי כיוון של הברך- רק לאחר 8-12 חודשים.
הסיבוכים קשורים לטכניקה הניתוחית ולשתל בו משתמשים. סיבוכים שיתכנו לאחר ניתוח רצועה צולבת הם: זיהום באזור הניתוח- סיכון נמוך מאוד לכך, דימום- ניתן לראות סימנים כחולים ואדומים לאחר הניתוח סביב הירך, הברך והשוק, ירידה בתחושה בעור סביב הצלקות ובשוק שיכולה להיות זמנית או קבועה, קרע חוזר של הרצועה הצולבת או תלונות של חוסר יציבות, טווח תנועה לא מלא של הברך. ישנם עוד מספר סיבוכים נדירים וכן סיבוכים שקשורים בטכניקה הניתוחית ובשתל בו ישתמשו, שהמטופל ישמע עליהם מהמנתח בעת הביקור במרפאה.
לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות
גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר
קרע במניסקוס נחשב לאחת מפציעות הברכיים הנפוצות ביותר. בעיקר, שכיחה התופעה אצל העוסקים בענפי ספורט כדוגמת טניס, כדורגל, כדורסל וכד',
לקביעת פגישה במרפאתו הפרטית של ד״ר לי יערי בתל אביב, השאירו פרטים ונחזור בהקדם
*הייעוץ ניתן באופן פרטי. ניתן לקבל החזרים מביטוחי הבריאות הפרטיים, בהתאם לתנאי הפוליסה