|

קרע במניסקוס

מהו קרע במניסקוס?

קרע במניסקוס היא אחת הפציעות הכי נפוצות בברך. היא שכיחה מאוד בענפי ספורט פופלריים בישראל כמו כדורגל, כדורסל, טניס, כדוריד, כדורשת ועוד. הפציעה נגרמת כשספורטאי גורם לסיבוב הברך שלו בזמן נשיאת משקל. לעיתים גם סקוואט (Squat) נמוך או הרמת משקל כבד כשלעצמם יכולים לגרום לקרע מניסקוס.
בגילאי ה 40-60 זו יכולה להיות פציעה באנרגיה נמוכה יחסית כמו מעבר מישיבה לעמידה בזמן עומס יתר על הברך.
המניסקוס הוא רקמה סחוסית ודחוסה שמהווה חלק ממפרק הברך ומשחקת תפקיד חשוב בפעולתו התקינה. זהו בולם הזעזועים, מפזר העומסים וממזער החיכוך בין עצמות מפרק הברך, כך שבעת חבלה סיבובית לברך הוא יכול להימתח ולהיקרע. במקרים אחרים, הקרע יכול להיווצר עקב אובדן גמישות והידלדלות בעובי המניסקוס ותכולת המים בו שנוצרים בתהליך טבעי עם הגיל.

בעיה שמחייבת טיפול

הקרע איננו מתאחה לבדו ולכן בחשד לקרע שכזה חובה לגשת בהקדם לבדיקה, ייעוץ וטיפול על ידי אורתופד מומחה. במרפאה, ניתן יהיה לאבחן את הקרע, לקבוע האם מדובר בקרע מניסקוס בצד הפנימי או החיצוני של הברך ולהעריך את מצבו הכללי של המטופל כדי לספק לו את המענה הרפואי המתאים ביותר. לא אחת מגיעים המטופלים עם תלונות של "נעילה" או "בריחה" של הברך שמעלים את החשד לקרע או לנזקים נוספים בברך. באם המטופל מגיע ללא הדמיה, יש צורך במספר בדיקות לרבות צילומי רנטגן ו- MRI כדי לאבחן את הקרע במדויק.
בכל מקרה של כאבים, נפיחות, מגבלת תנועה ו"קליקים" בברך, מומלץ לפנות לאורתופד מומחה לפציעות ספורט לאבחון נכון של הבעיה וייעוץ לגבי אפשרויות הטיפול. במקרה של מטופל/ת העוסקים בספורט חובבני או מקצועי, אחד הפרמטרים שנלקחים בחשבון בייעוץ הוא חזרה מהירה ובטוחה לפעילות.

ד"ר לי יערי בהסבר מקיף על פציעת קרע מניסקוס >>

לקבלת ייעוץ השאירו פרטים

מבנה ותפקוד המניסקוס

המניסקוס הוא רקמה בצורת האות "C" באנגלית. למניסקוס תפקידים רבים: חלוקת העומסים בברך, שמירה על יציבות הברך, "שימון" הברך ועוד1. קיימים שני מניסקוסים בכל ברך. מניסקוס בצד הפנימי ובצד החיצוני של הברך. כל מניסקוס ממשיך מהצד האחורי לצד הקדמי בברך1. לכן, קרע במניסקוס לעיתים יכול להיות מורגש בברך בצד הפנימי- אחורי או בצד הפנימי- קדמי, למשל, כתלות באזור הקרע.

קרע במניסקוס מבנה המניסקוס בברך

תלונות במצב של קרע מניסקוס

קרע מניסקוס גורם לעיתים לכאבים בכיפוף עמוק של הברך, כמו בכריעה, ובתנועה סיבובית של הברך. בנוסף, קרע יכול לגרום לברך נפוחה, קושי ביישור הברך ואף "נעילה"1. במצב של "נעילת" הברך, היא "נתקעת" בזוית מסוימת והמטופל צריך לעשות תנועה כלשהיא בשביל לשחרר אותה. לא כל הסובלים ממנו ירגישו כך, אבל אם התלונה מופיעה- היא מרמזת שככל הנראה קיים קרע שכזה. כאב בעקבות הקרע מורגש בדרך כלל בפעילות1. בנוסף, מטופלים מתלוננים לעיתים על ברך נפוחה לאחר פעילות מאומצת כספורט, נשיאת משקלים או בסוף היום. כאב מקרע מניסקוס מורגש בדרך כלל בצד הפנימי של הברך, אך ייתכנו גם כאבים בצד החיצוני ובקדמת הברך. הכאב בברך יגרום לעיתים למוח להימנע מלהפעיל את השריר הארבע ראשי בקדמת הברך כדי להימנע מהכאב. אי הפעלה של השריר הארבע ראשי יכולה להוביל למעין "בריחה" של הברך, לכן לעיתים מטופלים עם קרע באיזור מניסקוס יתלוננו שהברך לא יציבה.

מתי כדאי לפנות לאורטופד מומחה ומה צפוי במפגש עימו?

כשהברך נפוחה, כואבת או ישנה הגבלה בטווח תנועה שמתבטאת בחוסר יכולת לכופף את הברך או ליישרה. אורטופד מומחה יישמע את סיפור הפציעה וישאל שאלות אודות הכאב. בנוסף, כדי לתת למטופל את הטיפול המתאים ביותר עבורו, הרופא ינסה להבין לאיזו רמה של פעילות מתכוון המטופל לשוב לאחר הטיפול של קרע במניסקוס. האם מדובר על מרתוניסט תחרותי שמתכנן לחזור להתחרות? על גולש קייטסרף שמתכנן לחזור ולעשות קפיצות גבוהות? האם המטופל לא רוצה לשוב לעשות ספורט או שמעולם לא היה ספורטאי? הדרישות מהברך ומהמניסקוס אצל כל אחד מהמטופלים בדוגמאות למעלה שונה והטיפול בהם משתנה בהתאם. לאחר קבלת תשובות לשאלות הנ"ל ובדיקה פיזיקלית מדוקדקת, הרופא ימליץ על דרך הפעולה המתאימה. יתכן ובסוף המפגש יהיה צורך בהדמיות נוספות כמו צילום רנטגן ו- MRI.

איך נאבחן קרע במניסקוס?

הדבר החשוב ביותר באבחנת קרע מניסקוס הוא שאילת שאלות מכוונות. הרופא ישאל את המטופל על סיפור החבלה בברך, אם הייתה. במטופלים צעירים בדרך כלל יהיה סיפור של חבלה לא ישירה לברך. המטופל יספר לעיתים קרובות שהחבלה לא מנעה ממנו לשוב לפעילות אותה עשה מספר דקות לאחר שנפצע. נפיחות בברך תופיע בדרך כלל רק יום למחרת. הרופא ישאל על התלונות הנפוצות במצב של קרע מניסקוס: מטופלים עם קרע מניסקוס ירגישו נעילות או שהברך "נתקעת", כאבים בכיפוף עמוק של הברך, כאבים באזורים מסוימים בברך- בעיקר באזור הפנימי וחוסר יציבות של הברך. לאחר שעלה החשד לקרע מניסקוס, הרופא יגש לבדוק את המטופל. הברך יכולה להיות נפוחה, עם נוזל בתוכה, תיתכן רגישות במישוש הצד הפנימי או החיצוני בברך, הגבלה ביישור מלא של הברך וכאבים בכיפוף. ישנן מספר בדיקות מיוחדות שמיועדות לאבחן קרע מניסקוס. בדיקה אחת היא לבקש מהמטופל לבצע סקוואט (Squat). אם כיפוף הברך גורם לכאב בצד הברך- הבדיקה חיובית לקרע מניסקוס. בדיקה נוספת היא לבקש מהמטופל לעמוד על הרגל הכואבת תוך כיפוף קל של הברך וביצוע תנועות סיבוביות של הרגל בעמידה. גם במקרה כזה אם המטופל חווה כאב- הסיכוי לקרע עולה. קיימות עוד מספר בדיקות שמטרתן לבדוק האם קיים קרע מניסקוס שלא נפרטן כאן. חשוב גם שהרופא יבדוק לפגיעות נוספות בברך ופגיעות שיכולות לדמות קרע מניסקוס, כמו קרע ברצועה המייצבת הפנימית בברך.

לאחר שאילת השאלת הנכונות ובדיקה פיזיקלית מדוקדקת, בדרך כלל ניתן להעריך האם המטופל סובל מקרע במניסקוס. כדי לאשרר את האבחנה יש לבצע שתי בדיקות הדמיה נוספות: צילום רנטגן של הברך בעמידה שמראה האם קיימת שחיקה של המפרק וכן בדיקת MRI. בדיקה זו מראה רקמה רכה בברך בצורה טובה. ניתן בעזרתה לאבחן נזק סחוסי בברך, גם אם הוא קטן, קרעים במניסקוס וקרעים ברצועות מייצבות בברך. בדיקת ה- MRI נותנת לנו מידע רב וחשוב בכדי להעריך את מידת הפגיעה בברך.      

קרע במניסקוס - צילום
קרע במניסקוס - צילום MRI
קרע במניסקוס - תצלום MRI

טיפול בקרע מניסקוס

טיפול לא ניתוחי שכולל טיפולי פיזיותרפיה ו/או הידרותרפיה, הפחתת דלקת וכאבים, חיזוק שרירים סביב הברך ובאזור הירך וכדורים נוגדי דלקת ואף זריקות לברך במידת הצורך, יכול לעיתים להספיק להקלת הכאבים מקרע מניסקוס1. טיפול שכזה יכול לתת לפציעה זמן להחלים בעצמה ולתגובה המקומית להירגע.  יש חשיבות גדולה לחיזוק השרירים מסביב לברך- השריר הארבע ראשי, מיישרי הברך (Hamstrings), שריר התאומים, מכופפי הירך ושרירים נוספים. שרירים חזקים סביב הברך וברגל הפגועה עוזרים בייצוב הברך ובתמיכה במפרק הברך, מפחיתים כאבים בברך ותחושה של חוסר יציבות ונעילות של מפרק הברך, מפצים על תפקוד פגום של מניסקוס קרוע ולעיתים מאפשרים חזרה לספורט. שרירים חזקים סביב הברך יכולים למנוע קרע מניסקוס מלכתחילה ואם המניסקוס נקרע- למנוע פגיעה נוספת במניסקוס. עם זאת, במקרים רבים בהם המטופלים עוסקים בספורט עם שינויי כיוון, או שהמטופל צעיר ופעיל, טיפול לא ניתוחי אינו מספק1. במקרים אלו, הדרישות מהברך הן גבוהות, וברגע שקיים קרע, יש קושי לשוב לפעילות. זאת עקב כאבים שמופיעים סביב אימון, משחק או כל פעילות מאומצת אחרת. במצב כזה יש צורך בניתוח מניסקוס.

מידע חשוב לספורטאים ומתאמנים

למרות הרצון של מטופלים לחזור במהירות לספורט, חשוב להבהיר שמשך ההחלמה ממצב קרע במניסקוס מושפע מכמה דברים כמו חומרת הקרע, מיקומו, הטיפול שבוצע- תיקון או כריתה, ומהנתונים הפיזיולוגיים והביולוגיים של כל מטופל/ת. תקופת ההחלמה מניתוח לטיפול בקרע אורכת בין שלושה שבועות למספר חודשים, תלוי בסוג הניתוח שמבוצע. העוסקים בספורט נדרשים לתרגול וחיזוק שרירים לאחר הניתוח כדי לייעל את ההחלמה, להפחית כאבים ונפיחות, וכדי להימנע מסיבוכים כמו מגבלת תנועה בברך. עם השיפור בתנועת הברך, ההפחתה בכאבים והנפיחות והגדלת טווח התנועה, אפשר יהיה לשוב בהדרגה לפעילות הספורטיבית. 

צפו בנעילה ושחרור ברך עם קרע במניסקוס >>>

אבחון וטיפול במרפאת ד"ר לי יערי

ד"ר לי יערי הינו אורתופד מנתח מומחה לפציעות ספורט, עם וותק של מעל 14 שנות ניסיון בתחום והיכרות מעמיקה עם עולם וקהילת הספורט מעצם עיסוקו האישי בספורט והיותו רופא הנבחרת הצעירה של ישראל בכדורגל. במרפאתו תוכלו לקבל ייעוץ, אבחון וטיפולים משקמים לכל פציעות הספורט וכן ליווי אישי ומקצועי, עד לחזרה הבטוחה ביותר לשגרת האימונים. לתיאום פגישת ייעוץ לגבי קרע במניסקוס צרו איתנו קשר.

אולי יעניין אותך גם

מנתח ברך מומלץ

מנתח ברך מומלץ

לעיתים קרובות מכונה הגוף האנושי "המכונה המופלאה", ואין ספק, כי במובנים מסוימים, אופן פעולתו של הגוף והשילוב המושלם שבו פועלות

קרא עוד »
זריקות prp לירך

זריקות PRP לירך

כשאנחנו חושבים לעומק על התפקיד הנכבד שממלאים מפרקי גופנו (ובמיוחד, מפרקי הרגליים, הנושאים את כל משקל הגוף) בפעילות היומיומית שלנו,

קרא עוד »
קרע בגיד אכילס

קרע בגיד אכילס

גיד האכילס, בדומה לשאר הגידים, מחבר בין עצם לשריר. במקרה זה, הגיד מחבר בין שריר הסובך (Musculus gastrocnemius – השריר

קרא עוד »

מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.